Jeugdkrant "Het Schellinkhoutertje", 1990 - 1995.

Jeugdkrant "Het Schellinkhoutertje", 1990 - 1995.

Het Schellinkhoutertje, 1990 tot 1995.

Een groepje kinderen uit groep 7 en groep 8 van de Jan Luykenschool geeft een eigen dorpskrantje uit: "Het Schellinkhoutertje". Ze zorgen er zo voor dat bijzonderheden uit het dorp in dit krantje komen. Ondanks de zeer jeugdige leeftijd van de redacteuren levert hun krantje toch aardige nieuwsfeiten op, zoals u hierna zult constateren. Geen wereldschokkende zaken, maar toch...!

De eerste hoofdredacteur is Michel Uiterwaal en de redactie is gevestigd op zijn slaapkamer. Daar staan twee schrijfmachines, een mechanische en een elektrische. In een schrift worden de onderwerpen verzameld. Op school worden de kranten gekopiëerd en op de redactie worden de kranten geniet. De prijs van een krantje is 30 cent. We betalen de school 5 cent per vel voor het kopiëren. We houden 15 cent per krant over. De verslaggever in het eerste krantje is Remmert van Braam. Het eerste exemplaar heeft betrekking op de periode van 10 tot en met 18 januari 1990. Onderwerpen die in het eerste nummer aan de orde komen zijn: Ontsporing van een speelgoedtrein met meerdere "doden en gewonden", een advertentie van de plaatselijke kruidenierswinkel van Arie Oud en de wekelijkse rubriek "Wat een lol" (moppen).

De tweede krant wordt uitgegeven op 29 januari 1990. Hierin een interview met tekenaar J.C. Hunnik, het verslag van een auto, die op 17 januari 1990 van de dijk is gereden, een advertentie van slagerij Piet Baas te Hoorn, een kleurplaat van Tom Poes en Ollie B. Bommel gemaakt door tekenaar J.C. van Hunnik en de moppenrubriek.

Bovenaan nummer 3 van jaargang 1 staan de volgende namen:
Eindredacteuren: Remmert van Braam (10 jaar), Jelmar Klaassen, Janjoris van Diepen (10 jaar) en Marc Uiterwaal.
In dit nummer ondermeer een artikel over de verdwenen postzegelautomaat (tegenover de school). Je moest er drie gulden in werpen en dan aan een handle trekken; er kwam dan een zegelboekje uit. Ter waarde van drie gulden natuurlijk. Eén van onze redacteuren (M.U.) ontdekte, nadat het zegelboekje er uit was gekomen, dat je op het knopje geld terug kon drukken en dat er dan twee van de drie ingeworpen guldens weer uit kwamen. Twee weken later is de zegelautomaat verdwenen....
Verder: Op Munnekay is een schoorsteenbrand geweest bij mevrouw Wiedeman op 23 januari 1990. Onze reporter ging er op af en maakte een interview met haar. De brand is ontstaan door de harde wind en een lek in de schoorsteen. Persoonlijke ongelukken kwamen niet voor.
Op de avond van 25 januari 1990 is door een zware storm het bovenste stuk muur van het huis van de familie Jongsma er af gevallen. Ooggetuige Gré Nieuweboer wordt geïnterviewd. Eerst schudde de hele muur een tijdje, daarna viel de antenne van de muur en trok twee stenen mee. Daarop volgde de rest van de muur.
Vervolgens is er een interview met brandweerman Klaas Stapel, die het druk heeft gehad op de stormavond van 25 januari 1990. We moesten hekken slopen, omdat er dingen op de weg lagen. Van mijn boerderij waren er pannen af en er was riet van het dak. We moesten bomen omzagen, anders gingen de leidingen stuk. Bij dorpshuis De Dregt was de bovenkant van de schoorsteen los geraakt. Er zijn 20 bomen omgewaaid.
Rob Nieuweboer loopt tijdens deze storm nabij het oude raadhuis, toen een deel van het klokkentorentje naar beneden stortte. Aan de dood ontsnapt dus! Bij de boerderij van de familie Wittenberg is een rij populieren omgewaaid. De heer Wittenberg vertelt daarover tegen de verslaggever: Ik was vanmorgen om half acht in de keuken toen ik geroffel hoorde. Ik dacht dat de katten op zolder waren. Toen hoorde ik gekraak en ging ik buiten kijken en zag dat er een populier op mijn huis lag. Daarna volgden er nog meer.

Er is een duidelijk rolverdeling gemaakt bij de redactie blijkt uit de krant van 7 februari - 21 februari 1990. Hoofdredacteur is Michel Uiterwaal. Verslaggevers Remmert van Braam en Janjoris van Diepen. Eindredacteur is Jelmar Klaassen. Als u een klacht heeft bel tussen 12.00 en 13.00 uur naar 02293-1726. Madieke van Beek doet haar relaas over haar gestolen gloednieuwe knalrode opoefiets. De postzegelautomaat tegenover het dorpshuis is op 16 februari 1990 weer terug. Proefondervindelijk wordt vastgesteld dat het apparaat nu naar behoren werkt. Er komt dus geen geld meer terug. Verder in deze krant een kruiswoordpuzzel en een interview met schoolmeester Harm Veenhof. Hoeveel verdient U? Zakken vol!


De redactie van 't Schellinkhoutertje, met v.l.n.r. Michel, Jelmar, Janjoris en Remmert op de slaapkamer van de hoofdredacteur.

In het "Schellinkhoutertje" van 21 februari - 14 maart 1990 staat weer een interview met brandweerman Klaas Stapel, want er is een nieuwe brandweerauto gekomen. Is deze auto wel nodig? Ja, want als er brand komt in een hoog huis, is er een lange ladder nodig en die had de vorige auto niet. Ook heeft deze auto een watertank van 1000 liter. Hoeveel heeft deze brandweerauto gekost? f 125.000,- gulden met slangen en gasmaskers erbij. De oude auto wordt bij opbod verkocht. Verder ziet één van onze verslaggevers bij de familie John aan de Dorpsweg een Opel Kadet-personenauto tegen een boom staan. De 18-jarige bestuurder reed veel te hard en had een snee in zijn vinger. Op 18 maart 1990 geeft het fanfarekorps "Ons Genoegen" een koffieconcert in het dorpshuis. Verder staat er in deze krant een interview met Wim van Beek, die als eindredacteur bij het Noordhollands Dagblad werkt. Op 23 maart 1990 wordt er een fancy fair gehouden op de Jan Luykenschool. De opbrengst is bestemd voor het aankleden van het toneel, voor microfoons en dat soort dingen.

Uit: Dagblad TROUW van 14 maart 1990.
Van een brand smullen de Schellinkhoutertjes.
Schoorsteenbrandjes, dronken automobilisten en de ravage na de storm. Het staat allemaal in het "Schellinkhoutertje", een tweewekelijkse krant van vier Noordhollandse jongens.
Eenendertig abonnees én betaalde advertenties, dat is niet slecht voor een krant die pas sinds januari bestaat. Hoofdredacteur Michel Uiterwaal (11 jaar) trots: "Ik kwam op het idee toen een kennis van mij voor de grap een krantje maakte. Ik vond dat zo leuk, dat ik het mijn vriendjes vertelde. Nu hebben we twee verslaggevers en een eindredacteur en maken we met z'n vieren "Het Schellinkhoutertje". Een advertentie kost 50 cent. Twee bladzijden zijn voor het nieuws en de derde is voor moppen en puzzels. Janjoris: "Er moet wel een beetje humor in de krant zitten".

De krant van 14 - 28 maart 1990 meldt dat de redactie is benaderd door de t.v. omroep Veronique of we in hun programma's wouden komen. De heren redactieleden dienen zich met een krant te melden bij de studio in Hilversum. Daar werden we opgemaakt. Daardoor werden we veel bruiner. Er volgt een vraaggesprek in de 5-uur show met Dieuwertje Blok. Bij het vertrek uit de studio kregen we stickers en een T-shirt, van Veronique natuurlijk. Volgens de krant zijn er 378 bezwaarschriften binnengekomen tegen het buitendijks parkeren. De heer Dop heeft drie beroepen: transporteur, taxichauffeur en we hebben een benzinepomp. Dop heeft net een nieuwe biervrachtwagen en de taxi's blijken op gas te rijden. De 50-ste abonnee van het krantje wordt een gratis jaarabonnement in het vooruitzicht gesteld. Grijp uw kans!

 De sticker van Veronique.

In nummer 7 van de eerste jaargang staat een verslag over de plant van bomen in het dorpsbosje bij de nieuwbouw. Alle leerlingen van de basisschool mochten één boompje planten. Er zijn toespraken van de burgemeester en de heer Steltenpool, de voorzitter van de landinrichtingscommissie. Op de splitsing van de Dorpsweg en de Havenweg heeft een ongeval plaatsgevonden. De oudpapierwagen is tegen een Opel gebotst. De trekker met aanhangwagen voor het oud papier wordt bestuurd door Richard Wielinga. Na drie kwartier kwam de politie. De bestuurder van de Opel was boos, maar het was zijn eigen schuld. Op dinsdag 28 maart 1990 is mevrouw Rezelman haar portemonnee verloren, maar de eerlijke vinder (Bernie v.d. Berg) brengt hem terug. Bij Rinus Buis aan de Westermeeweg 12 is brand geweest. Brandweerman Jan Mol wordt daarover aan de tand gevoeld. Hoe is het brandje uitgebroken? In de keuken had R.B. een pot met vet op het vuur gezet en die is door verhitting erg gaan roken. Het was dus geen echte brand. Elf van de dertien brandweerlieden werden ingezet. Uit de moppenrubriek: Ik ben blij dat ik niet in Rome ben geboren. Waarom niet? Ik spreek immers geen woord Italiaans! TIJD TE KORT: U weet dat onze krant eens in de 14 dagen uit komt. We werken ongeveer 1½ week aan deze krant. Daardoor hebben wij geen tijd genoeg meer om andere dingen te doen. Wij hebben besloten dat wij de krant nu eens in de 21 dagen uitgeven. Adverteerders kunnen zich melden bij Janjoris van Diepen, telefoon 02293-1868.

In het achtste nummer wordt gewag gemaakt van een autobrand op het pad van de Jan Luykenschool. Het blijkt de Citroen BX personenauto (met dieselmotor) van Lieke Schermer te zijn. Lieke heeft kort daarvoor haar zoontje Michiel naar de peuterspeelzaal gebracht. Volgens haar echtgenoot Frank Mulder is de brand ontstaan door kortsluiting onder de motorkap. De brandweer heeft de motorkap opengebroken en de brand geblust. De accu was zo heet geworden dat hij helemaal was opengesmolten, je keek zo in de accu. De auto wordt afgevoerd naar een sloopbedrijf.
Op pagina 1 staat dat bij klachten gebeld kan worden tussen 12.00 en 13.00 uur. Maar nu kunt u ook schrijven. U schrijft gewoon naar: Redactie van het Schellinkhoutertje, Westermeeweg 2 1697 KW in Schellinkhout. Er is op 26 april om 17.50 uur een record gebroken. Het 50ste lid is gehaald. Het is Klaas Bant en hij krijgt het krantje een heel jaar gratis in de brievenbus. Inmiddels is ook het 51ste lid binnen. Verder staat er in dit krantje een interview met assurantieman Jan Mol en tot slot een advertentie van Electro Technisch Bureau T. v.d. Rol van de Dorpsweg 64.

In de nacht van 14 op 15 mei 1990 zijn er vier inbraken gepleegd. Bij de heer Koen, Buis, Buisman en Hilders, zo blijkt uit het negende krantje. Frank van der Lee helpt de redactieleden met het drukken van een propagandasticker voor het krantje. Dat gebeurt op een oude drukpers in de schuur van de familie Van der Lee. Wie in het bezit wil komen van een sticker belt: 02293-1726. Op Dorpsweg 119 zijn drie katjes geboren, één zwarte en twee rode. Ze zijn gratis af te halen. Twee stolpboerderijen worden gesloopt. Het is de stolp van de familie Besseling, Dorpsweg 113 en tussen 10 en 18 april 1990 de boerderij van Sluis, Dorpsweg 151. Verder in dit nummer een kruiswoordpuzzel, de moppenrubriek, een interview met Ria Oud van het kruidenierswinkeltje en een advertentie van C.R. Roeleveld Aannemingsbedrijf b.v.

   
Drie verschillende versies van de propagandasticker (werkelijke afmetingen 17 x 12 cm).

De krant van 23 mei - 13 juni 1990 meldt dat er op 24 mei 1990 een aanrijding heeft plaatsgevonden op de Dorpsweg in een bocht nabij de Havenweg. Een touringcar van de N.Z.H. nam de bocht te ruim en botste toen tegen een personenauto. Het D-elftal van de voetbalclub van Schellinkhout wordt uitgenodigd om een aantal finales van de Coca Cola-cup in het PSV-stadion in Eindhoven bij te wonen. Uit een interview met aannemer Cor Roeleveld blijkt dat hij 12 man in dienst heeft. Er zijn paardenposters te koop bij Martine en Briggit van der Lee. Het nummer is 1836 en ze kosten twee gulden. Op 6 juni 1990 is er een hoorzitting in het dorpshuis over het buitendijks parkeren. Meneer Spierdijk meent dat er geen kristallen bol voor nodig is om te voorspellen, dat het parkeerterrein een kampeerterrein wordt. Ook mevrouw Schermer voert het woord als tegenstandster, evenals mevrouw Brouwer. Laatstgenoemde sluit af met een gedichtje van Annie M.G. Schmidt:
En toen bleek ook dat laatste stukje groen
een grijze vlek te zijn.
En toen was nergens meer iets aan te doen
er kwam een nieuw parkeerterrein.
En toen verdween dat laatste stukje groen
er kwam een steenwoestijn.

Tenslotte een waarschuwing van de redactie:
NIETS UIT DEZE UITGAVE MAG WORDEN VERVEELVOUDIGD DOOR MIDDEL VAN DRUK, MICROFILM OF WELKE ANDERE WIJZE DAN OOK.

In de krant van 13 juni - 4 juli 1990 staat, dat schooljuf Rink v.d. Heide afscheid neemt van en op de Jan Luykenschool, omdat er te weinig kinderen zijn voor zoveel leraren. Ze vertrekt naar een school in Venhuizen. Er is een brief bij de redactie binnengekomen van mevrouw Ruth Salzman uit Zürich (Zwitserland). Ze wil graag abonnee worden. Als ik de volgende maand in Nederland kom, ga ik het abonnement betalen. Is dat goed zo? De volgende krant zal pas na de zomervakantie, op 5 september 1990, uitkomen. Dan volgt er een verslag van het schoolreisje van groep 7 en 8 naar Terschelling door Janjoris van Diepen. Van de ouders zijn Rina Mol en Marjan Koen als begeleider mee.

Het volgende "Schellinkhoutertje" is dat van 4 juli - 5 augustus 1990. Een nieuw lid ontvangt gratis een sticker ter waarde van 30 cent en een mooie pen. En het honderdste lid wordt een appeltaart in het vooruitzicht gesteld en natuurlijk een welkomscadeau en een gratis jaarabonnement. De "leden" wordt verzocht de volgende keer als wij de krant komen brengen voor minstens 5 krantjes vooruit te betalen. Dat is wat makkelijker bij het bezorgen, dan kunnen wij gewoon de krant in de brievenbus gooien. Op 22 augustus 1990 eindigt het team van de Jan Luykenschool als laatste bij de schoolzwemwedstrijden in Hem. Op donderdag 2 augustus 1990 om 17.00 uur vindt er een aanrijding plaats op de kruising van de Havenweg met de Ravenstraat. Tandarts Frank Mulder verleent daarbij geen voorrang aan de bestuurder van een andere auto, die bestuurt wordt door de heer B. Bleeker. Er is alleen materiële schade. Op de laatste pagina van dit krantje staat een advertentie van "De Donsfarm", Dorpsweg 121. Wij vervullen elke wens op het gebied van donsbehandeling. We halen het dekbed gratis bij U op en bezorgen het weer thuis.

In het "Schellinkhoutertje" van 5 september - 26 september 1990 wordt melding gemaakt van een houtwormenplaag in de kerk van Schellinkhout. In dit verband is er een interview met één van de kerkvoogden genaamd Wim Scheltinga-Koopman. Hoe komen houtwormen eigenlijk in de kerk? De houtwormen worden met de wind meegevoerd en daarna verspreiden ze zich. Hebben de houtwormen al veel schade aangericht? Ja, dat hebben ze en als er niet snel iets werkends gedaan wordt, is er een kans dat deze mooie kerk instort. Het krantje is nu ook bij de plaatselijke kruidenier, de Cirkel, te koop en kost daar 35 cent. Als je lid bent is de prijs 30 cent. Er is een interview met meneer Young van het bamboepark. Waar haalt u die bamboe vandaan? Sommige bamboes komen uit Zuid-Siberië en van de Koerilen eilanden. Van de 1500 soorten kunnen er 300 zonder problemen in Nederland groeien. In Schellinkhout staan al ongeveer 50 soorten. In de advertentierubriek vinden we een advertentie van J.W. Mol Assurantiën, Financieringen, Persoonlijke leningen, Dorpsweg 97. Op de laatste van de in totaal drie bladzijden staat ondermeer een kruiswoordpuzzel.

Het krantje van 26 september tot 17 oktober 1990 begint met een interview met Rina Mol. Voor haar woning staat een grote treurwilg die half gekapt is. Waarom zaagt u die boom zo klein? We hebben hem gesnoeid. Dat heet kandelaren. Als je goed kijkt lijkt het op een kandelaar. Op zaterdagochtend 6 oktober 1990 om kwart over elf rinkelt de telefoon bij verslaggever Remmert van Braam. Frank van der Lee, die aan de dijk woont, meldt dat er kort daarvoor een aanrijding heeft plaatsgevonden. Een vrachtauto is tegen een openstaande klep van een surfkar gereden. De politie is volgens Remmert terplaatse geweest. In de rubriek "Beroep van de 21 dagen" is er een vraaggesprek met meubelmaker en restaurateur van oude gebouwen Willem de Boer. Wie is zoal uw opdrachtgever? Nou, voor werk aan gebouwen zijn dat aannemers die het houtsnijwerk voor een boerderij, zoals de Barmhartige Samaritaan in Blokker, aan mij uitbesteden. Ik heb daarvan bijvoorbeeld de voordeur gemaakt. Ook heb ik de preekstoel van de kerk in Oosterblokker gemaakt. Dat heeft ongeveer een half jaar geduurd. Op pagina 2 prijkt een advertentie van de Cirkel zelfbediening. Kom gezellig bij ons inkopen doen!

"De criminaliteit slaat toe" kopt de krant van 17 oktober - 7 november 1990. Er is namelijk ingebroken in de auto van de familie Kuypers. Er is een zijruit vernield, maar de in de auto liggende CV-ketel heeft de dader niet mee kunnen nemen, omdat de kofferbak was afgesloten. In dezelfde nacht wordt er een busje gestolen in dezelfde straat. De bewoners van de pastorie in Zwaag hebben een brief gestuurd naar de redaktie. Wij maken jullie het compliment, dat er een grote verscheidenheid aan artikelen in staat en ook de moppen doen ons lachen. Ga zo door! Er volgt een interview met de bedrijfsleider van Weber Ponsgereedschap. Dit bedrijf is gevestigd in de voormalige stoomzuivelfabriek in Schellinkhout. Wat maakt u? Wij maken sedert 1949 snij -buig- en trekstempels. Dat zijn gereedschappen om massaprodukten te maken. Hoe lang werkt u hier al? 17 jaar en hier werken 25 mensen!

In "Het Schellinkhoutertje" van 7 november - 28 november 1990 staat een verslag van een brandweeroefening in de Jan Luykenschool op maandag 19 november 1990 's avonds om 19.15 uur. Alleen de vijfde en de zesde klas mochten meehelpen als slachtoffer. Om half acht worden de kinderen over de lokalen verdeeld en even later verschijnen de brandweerlieden met een vuilniszak over hun hoofd in het gebouw om de kinderen in het donker te zoeken. Het duurde even voordat ze een plastic zak over hun hoofd hadden en hun zuurstoffles achter op hun rug, anders zouden ze stikken in de zogenaamde rook. Het laatste kind wordt pas om 20.15 uur gered. De kinderen krijgen allemaal een Marsreep. Verder staat op bladzijde 1 een verslag van de jaarlijkse schaakcompetitie voor de scholen in de Drieban. Caféhouder Piet Bakker ondergaat een diepte-interview. Hoe lang doet u dit al? Nou, 8 april 1991 runnen we de Carrousel 20 jaar. En verder zorgen we in het dorpshuis dat de zaal schoon is voor als de volleybal en de gymnastiek willen trainen. Hoeveel snacks verkoopt u gemiddeld per dag? Nou, in de zomer op een warme dag verkopen we wel meer dan duizend van onze zelfgemaakte ijsjes. De redactie gaat reeds verschenen krantjes "bijdrukken", omdat er vraag naar is. Ze gaan voor 25 cent per stuk van de hand. Vraag het aan uw bezorger! Op de laatste bladzijde staat een striptekening van Marc Uiterwaal.

In het laatste krantje van 28 november - 19 december 1990 staat op de voorpagina het volgende bericht:
Geachte lezers en leesters.
Omdat we precies op donderdag 10 januari 1991 1 jaar bestaan komt de krant ook op die datum uit. Dat wordt een feestelijk nummer. En als er bij u wat bijzonders gebeurt in de Kerstvakantie, geef ons dan even een seintje. Op bladzijde twee staat een interview met veehouder Klaas Dekker. Hoeveel land heeft u? 31 hectare. Hoeveel stuks vee heeft u? 95 stuks rundvee en 91 schapen. Verder een advertentie van kinderdagverblijf PINO van familie Van Paassen aan de Lageweg. Op de derde en tevens laatste bladzijde staat de moppenrubiek en een striptekening van Michel Uiterwaal.

-------------

Dit was een uitgebreid uittreksel van de complete eerste jaargang (1990) van "Het Schellinkhoutertje". Uit de volgende jaargangen zullen alleen de meer vermeldenswaardige feiten worden vermeld.


De kop van het krantje begin 1991.

In de editie van 10 januari - 30 januari 1991 staat dat het bedrijf van WEBER wil uitbreiden. We willen uitbreiden op het land van meneer Ham. De bouwvergunning is nog niet binnen. Het is de bedoeling dat de gemeente voor parkeerplaatsen zorgt. Verder in dit nummer een interview met uitvinder de heer Chanowski. Ik ben producent en uitvinder. Uitvinder omdat ik bepaalde computers uitvind, die bijv. heel precies het zicht kunnen nabootsen van een persoon die een hijskraan aan de haven bedient. Heeft u de Fabeltjeskrant verzonnen? Niet in mijn eentje. Eén van mijn werknemers had op een dag een grappig verhaaltje verzonnen dat gespeeld werd met papieren poppen. Maar die papieren poppen bleken niet zo'n succes. Daarna werd vilt gebruikt en uiteindelijk hadden we een prachtige pop, de alom bekende "meneer Uil". Er wordt een schrijver gezocht, die de fabels van La Fontaine ging gebruiken. Er volgen proeffilmpjes. De N.O.S. vond het wel leuk en vroeg ons er meer te maken. Maar aangezien La Fontaine maar een beperkt aantal fabels heeft geschreven en er elke dag een T.V.-programma moest worden uitgezonden, werden er andere verhaaltjes verzonnen. Ik heb alleen te maken gehad met de eerste 10 á 12 filmpjes.

Op 26 januari 1991 wordt het 100 ste lid ingeschreven. Het is Anita Botman uit Wijdenes. Op 12 februari 1991 worden er op de ijsbaan schaatswedstrijden voor de schooljeugd gehouden. Op 13 maart 1991 hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Holland beslist dat er geen buitendijks parkeerterrein zal komen. Op 20 maart 1991 wordt de nieuwe fysiotherapie-praktijkruimte van Douwe Egtberts geopend. In de krant van 3 april - 24 april 1991 staat een interview met het echtpaar Winkel-Peetoom, dat 60 jaar getrouwd is. Een redactiebericht van 28 mei 1991 meldt dat de redacteuren gaan stoppen, omdat ze naar de middelbare school gaan en huiswerk krijgen. Vier andere kinderen nemen het roer over. De nieuwe hoofdredacteur wordt Marc Uiterwaal, terwijl Neeldert Visser en Martijn Scholten de nieuwe verslaggevers worden. Martijn Scholten wordt de nieuwe eindredacteur. Blijkens een bericht in "Het Schellinkhoutertje" van 29 mei - 19 juni 1990 is er in het jaar 1990 voor f 6000,- vernield aan de Jan Luykenschool. Alle kinderen tussen 12 en 20 jaar in het dorp hebben daarover een brief ontvangen van de gemeente. Er staat nu een bordje Verboden toegang voor onbevoegden. Gijs Louët Feisser uit groep 7 helpt de redactie om het krantje in elkaar te zetten, blijkt uit het krantje van 18 september - 9 oktober 1991. Even later treedt hij toe als verslaggever. In hetzelfde exemplaar staat dat er een telefooncel is gekomen op de Dorpsweg bij de camping. Tussen 18 september en 9 oktober 1991 is de klepel van de kerkklok naar beneden gevallen. Deze was doorgeroest. In het eerste nummer van de derde jaargang staat een artikel over Piet Posch. Hij is geridderd. Waarom bent u geridderd? Ik was 30 jaar bij de bedrijfsverzorgingsdienst. Dat is de gezinsverzorging voor de agrarische wereld. Verder zat ik 29 jaar in het voetbalbestuur, 5 jaar was ik consul (dat betekent voetbalveld keuren of er gespeeld kon worden) en zes jaar heb ik in de sportraad gezeten. Verder was ik 5 jaar secretaris-penningmeester van het veefonds, 14 jaar voorzitter van de landbouwvoorlichting en 20 jaar voorzitter van de jongveekeuring in West-Friesland Oost. Tenslotte was ik nog 8 jaar raadslid van de toenmalige gemeente Schellinkhout.

 De klepel van de torenklok.

Op 18 januari 1992 is Marc Uiterwaal hoofdredacteur. De redactie bestaat op dat moment verder uit Neeldert Visser, Gijs Louët Feisser, Stefan Vis en Martijn Scholten.
Hieronder het logo van het krantje van 18 januari 1992 en een krantenfoto van de redactie uit een krant van 18 januari 1992.
 

Op 28 februari 1992 wordt in de redactievergadering besloten om vanwege de toenemende onkosten de prijzen te verhogen. De prijs wordt vastgesteld op 40 cent. Losse nummers kosten hetzelfde. In "Het Schellinkhoutertje" van juli 1992 staat vermeld, dat er een nieuwe ploeg aan het roer van de krant komt, omdat de "oude garde" naar de middelbare school gaat. De nieuwelingen zijn Gijs Louët Feisser (Schellinkhouterdijk 5), Cees de Geus, John Beentjes en Floor van der Oord. Het krantje bestaat nog steeds uit drie A4-tjes en steeds terugkomende rubrieken zijn: "Beroep van de 21 dagen", "Vertellen over vroeger", de "Moppenrubriek" en soms een door Remmert van Braam getekende strip over Willie de Worm. Op de krant van 3 december - 8 januari 1993 prijkt een nieuwe kop


De kop van het krantje begin 1993.

In de editie van 3 januari - 25 februari 1993 staat dat John Beentjes wegens bepaalde omstandigheden uit de redactie is gegaan. Zijn opvolger is Jasper van Diepen. Nummer 4 van jaargang 4 meldt dat de benzinepomp van de firma Dop na 34 jaar op 20 mei 1993 gaat verdwijnen. Aan het einde van het schooljaar van 1993 komt er weer een hele nieuwe redactie, omdat de oude redactieleden naar de middelbare school gaan. De vijf kinderen die het heft in handen nemen zijn: Jasper van Diepen (hoofdredacteur), Estha Besseling, Soutje Ham, Joost Engel en Onno van Braam (eindredacteur). Op 16 juli 1993 heeft de Jan Luykenschool afscheid genomen van meester Harm Veenhof. Hij vertrekt wegens een tekort aan leerlingen in Schellinkhout naar 't Padland in Venhuizen. Begin juli 1993 wordt het strandje ter hoogte van De Laan gerealiseerd. Vrachtauto's met zand reden af en aan. Er zijn ook fietsenrekken en picknicktafels geplaatst. Het krantje wordt opgeschaald van drie naar vier pagina's en de prijs wordt 50 cent.

 Een wervende tekst.

Op 6 oktober 1993 rijdt er ter hoogte van de Steenen Kamer een tractor met aanhangwagen (geladen met mais) in de sloot. Van december 1993 tot mei 1994 verschijnt "het Schellinkhoutertje" niet. De oude garde neemt het heft weer in handen. Het zijn Remmert van Braam, Jelmar Klaassen, Janjoris van Diepen en Michel Uiterwaal. De nieuwe rubrieken zijn hobby's, huizen vertellen, moppen, puzzels en strips. Ook zal er weer ruimte zijn voor ondernemers in en buiten Schellinkhout om te adverteren. De krant zal één keer per drie weken op zaterdag verschijnen. Wij zouden het praktisch vinden om de bezorging -ook tijdens uw afwezigheid- te kunnen garanderen als u per periode van tien nummers vooruit betaalde. Met ingang van 1 juni 1994 is er geen rijdend postkantoor meer in het dorp. Men is nu aangewezen op de plaatselijke kruidenier, de Cirkel. De krant van 13 augustus 1994 kan niet verschijnen, omdat er twee redactieleden op vakantie gaan. De eerstkomende krant zal op 3 september 1994 verschijnen. De strips van Willi de Worm van de hand van Remmert van Braam zijn verzameld in een boekje, dat f 2,50 kost. Helaas zijn er aanvankelijk slechts 5 kopers... Ik ben teleurgesteld in jullie, schrijft tekenaar Remmert. Overigens is de realisering van "Willi's Album" op A5-formaat vertraagd door een defecte computer. In de editie van 26 november 1994 (oplage 120 stuks) staat dat de eerste druk van "Willi's Album" uitverkocht is. Men overweegt een tweede druk.


De strip "Willi de Worm" getekend door Remmert van Braam.

Op 10 januari 1995 viert "het Schellinkhoutertje" zijn vijfde verjaardag. Het wordt een feestelijk nummer met een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen over de afgelopen vijf jaar. Met ingang van het jaar 1995 is er een nieuwe redactie bestaande uit Wouter Krijnzen, Bette van Diepen, Ivette van der Lee en Suzanne Kuijpers. De vorige redactieleden blijven nog wel een half jaar om het hun allemaal aan te leren. In het krantje van 22 april 1995 staat dat Wouter Krijnzen uit de redactie is gegaan en dat Chantal Dekker zijn plaats heeft ingenomen.

-----------------

Het krantje van 22 april 1995 is het laatste krantje dat ik heb kunnen traceren.

naar begin van deze pagina
terug naar de basispagina (home)

 G. Kazimier.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op (maand / dag / jaar / tijdstip) :